top of page

Η τεχνολογία αναδημιουργεί τον κόσμο


Η τεχνολογία αναδημιουργεί τον κόσμο

Πήγα χθες στο 16o Συνέδριο Infocom World 2014 για τα social media και έκανα μερικές παρατηρήσεις, που θά ‘θελα να μοιραστώ μαζί σας.


Η πρώτη παρατήρηση ήταν πως στο συνέδριο λάμβαναν μέρος πολλοί εξαιρετικά χοντροί άνθρωποι -και δη ομιλητές. Άνθρωποι πάνω από τα 150 κιλά, με πάχος δηλαδή αμερικανικού τύπου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στο γεγονός πως από μικροί κάθονται χιλιάδες ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή -γι’ αυτό εξάλλου έγιναν επιτυχημένοι στον τομέα τους και έφτασαν να παραδίδουν διαλέξεις πάνω στο αντικείμενό τους. Πιθανώς να καταναλώνουν και junkfood παραλλήλως, διότι σιγά μην σηκωθούν από την οθόνη για να μαγειρέψουν κάτι υγιεινό και να χάσουν τόσο πολύτιμο χρόνο.


Το άλλο εντυπωσιακό γεγονός ήταν πως υπήρχαν πάρα πολλοί ανάπηροι σε καροτσάκια –λόγω ατυχήματος, γενετικού προβλήματος, εγκεφαλικής παράλυσης, ALS κ.λπ.-αναλογικά με το πόσους βλέπει κανείς στο δρόμο ή σε οποιονδήποτε άλλο δημόσιο χώρο.

Stephen Hawking: Ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου πάσχει από Πλευρική Αμυοτροφική Σκλήρυνση (ALS)

Stephen Hawking:

Ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου

πάσχει από Πλευρική Αμυοτροφική Σκλήρυνση (ALS)

Το γεγονός αυτό οφείλεται, νομίζω, σε δύο λόγους: αφενός στην Ελλάδα η ζωή γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι πάρα πολύ δύσκολη. Το κράτος δεν φροντίζει για την προσβασιμότητα των πεζοδρομίων, των υπηρεσιών, των κτηρίων και ούτω καθ’ εξής, ο δε μέσος πολίτης δεν ενδιαφέρεται ποσώς για κανέναν άλλον πλην του εαυτού του, αφού παρκάρει διαρκώς πάνω στις ράμπες ή πάνω στα πεζοδρόμια -μπορεί να σου φρακάρουν και την πόρτα αν τύχει να μένεις σε ισόγειο και να πρέπει να πηδήξεις από το παράθυρο. Ο δεύτερος λόγος είναι πως η τεχνολογία προσφέρει στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα έναν τόπο όπου μπορούν ισότιμα να συμμετέχουν, χωρίς να φαίνονται, χωρίς να τους κοιτούν με περιέργεια ή οίκτο, χωρίς καν να ξέρει κανείς ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, αν οι ίδιοι επιλέξουν να μην το αναφέρουν. Μπορούν να ζουν και να κινούνται σε virtual κόσμους, όπου νιώθουν ελεύθεροι και προς στιγμήν ευτυχισμένοι. Και κυρίως μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά, διότι ο εγκέφαλός τους συχνότατα υπερέχει των αρτιμελών ανθρώπων, μιας και υποχρεούνται να τον χρησιμοποιούν περισσότερο για να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα που τους δημιουργεί η αναπηρία τους, ενώ παράλληλα δεν αναλώνονται σε διασκεδάσεις που απαιτούν υγεία, την οποία οι «φυσιολογικοί» άνθρωποι χαλάνε μέσω των εν λόγω διασκεδάσεων αυτοβούλως. Αυτά για το συνέδριο. Άκουσα βεβαίως και πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και εντυπωσιακές. Α, και δεν μας προσέφεραν ούτε πατατάκια. Την έβγαλα από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 5.30 το απόγευμα με καραμέλες!


Πρόσφατες Αναρτήσεις
Αρχείο
Ετικέτες
Ακολουθήστε μας
  • RSS Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page